سخن مدیرمسئول
سخن مدیرمسئول
همیشه در کتب تئوری سازمان با موضوع محیط و نحوه اثرگذاری محیط روی عملکرد سازمانها مواجه بودهایم. محیط کلان پیرامون ما اعم از اقتصاد، سیاست، جامعه و فناوری آثار قابل توجهی روی رفتار سازمانها دارد. معمولا زمانی که درباره محیط کلان صحبت میکنیم، متغیرهایی مد نظر ما است که به صورت بلندمدت روی سازمانها اثر میگذارند، در حالیکه بسیاری از اتفاقاتی که در کوتاه مدت رخ میدهد نیز میتواند سازمانها را تحت تاثیر قرار دهد، مثلا تغییر نرخ ارز در کوتاه مدت میتواند تاثیرات قابل توجهی روی مجموعههای تجاری داشته باشد در حالی که اثرات آن روی مجموعههای آموزشی در بلند مدت اتفاق میافتد.
یکی از موضوعاتی که از محیط کلان پیرامون سازمانها نشات میگیرد اما اثر فوری روی آنها دارد رویدادهای سیاسی است که یکی از مهمترین آنها انتخابات است. انتخاباتهایی که در آنها مشارکت سیاسی بالایی اتفاق میافتد مثل انتخابات ریاست جمهوری و بخش مهمی از جامعه درگیر آن ها میشوند میتوانند زمینهساز ایجاد تاثیرات جدی روی عملکرد سازمانها باشند. در بسیاری از مواقع بخش مهمی از زمان کارکنان در ایام انتخابات به بحث کردن درباره موضوعات سیاسی میگذرد و رفاقتها یا خصومتهایی که در این ایام اتفاق میافتد میتواند بر روابط بلندمدت بین افراد تاثیرگذار باشد.
با توجه به اینکه این موضوع جزء موضوعات اثرگذار روی منابع انسانی سازمانها است انتطار میرود واحدهای مدیریت منابع انسانی برنامههای مشخصی برای مواجهه با چنین رویدادهایی داشته باشند اما خیلی اوقات به دلایل متعددی از جمله متهم نشدن به جهتگیری های سیاسی خاص، این مجموعهها نسبت به رخدادهای مرتبط با انتخابات بی تفاوت باقی مانده و اجازه میدهند مشکلات متعددی در سازمان تحت تاثیر این شرایط شکل بگیرد. تجربه انتخاباتهای ریاست جمهوری در سالهای قبل به ویژه انتخابات سال 1388 تجربهای را برای ما ایجاد کرده که بتوانیم با مستندسازی آن و برنامهریزی برای استفاده از درسآموختههای آن، عملکرد بهتری در مدیریت منابع انسانی سازمانهای خود داشته باشیم.
در این میان بهرهگیری از تجارب بینالمللی میتواند نقش مهمی در ارائه عملکردی مناسبتر در مواجهه با این شرایط داشته باشد. بر خلاف تصور بسیاری از ما، مجلات تخصصی مدیریت منابع انسانی و حتی برخی از مجلات دانشگاهی معتبر مقالات مختلفی در حوزه مدیریت منابع انسانی در زمان شدت گرفتن دعواهای سیاسی در سازمانها منتشر کرده اند. جالب آنجا است که برخی از آنها معتقدند بالاگرفتن بحثهای سیاسی در سازمان میتواند باعث افزایش مشارکتهای مردمی شود اما گروه دیگری از آنها نگران پیامدهای منفی رخ دادن بحثهای سیاسی در سازمان هستند.
در این شماره تلاش کردهایم با کنار هم قرار دادن دیدگاههای مختلف و بررسی تجربه داخلی کشور در این زمینه، راهکارهایی قابل اجرا در اختیار مدیران و مدیران منابع انسانی سازمانها قرار دهیم. امیدواریم درسآموختههای این ویژهنامه بتواند به مدیران کمک کند تا در حوزه مدیریت بحثهای انتخاباتی در ایام پیشرو، سازماندهی بهتری داشته باشند.