در دنیای دیجیتالی امروز برخی مهارتها هستند که بیش از مهارتهای دیگر اهمیت دارند و هر مدیر موفقی باید از آنها برخوردار باشد. امروزه تلاشهای زیادی در راستای بهبود اثربخشی و افزایش بازدهی مشاغل انجام میگیرد.
از آنجایی که جهان به سرعت تغییر میکند پس لازم است برخی مهارتهای متناسب با آن شناسایی شوند به همین خاطر شرکت SHL با مشارکت شرکت Aspiring Media تحقیقاتی را در این زمینه انجام دادهاند تا دریابند کدام مهارتها است که منجر به افزایش بازدهی و عملکرد مدیران شرکتها در دنیای امروز میشود. پس انجام تحقیقات و مشاهدات به ۳ مهارت اصلی رسیدند. این ۳ مهارت برای هرمدیری در عصردیجیتالی لازم و ضروری میباشد.
مهارتهای مدیران برتر
-
مهارت های فناوری
عواملی چون افزایش پیچیدگی در عصر حاضر و گسترش فناوریها منجر به بالا رفتن سرعت و شتاب در تمامی امور شده است. به تبع شرکتها نیز برای آنکه از گردونه رقابت خارج نشوند مجبور هستند با سرعت بیشتری در مسیر خود حرکت کنند و با طیف گستردهای از فناوریها در تعامل باشند. از جمله مهمترین فناوریهای نوین عصر حاضر که به طور محسوسی امور دیگر را تحت تاثیر قرار داده است، هوش مصنوعی میباشد. در گذشته بیشتر سازمانها و شرکتها به فناوریها توجه زیادی نداشتند اما امروزه به دلایلی همچون رشد ویروس کرونا شرکتها را وادار کرده است تا ارتباطات از راه دور خود را برای انجام امور گسترش دهند. در حال حاضر بسیاری از کارها از جمله کنفرانسها، خرید و فروشها و حتی عملهای جراحی از طریق وسایل ارتباطاتی انجام میشود و همین امر سبب شده است تا سازمان ها با طیف گسترده فناوریهای نوین در تعامل باشند.
بسیاری از پژوهشگران پیشبینی میکنند که در آیندهای نه چندان دور فناوریها نقش اصلی را در رشد اقتصاد جوامع ایفا میکنند و ستون اصلی اقتصاد آن کشورها میشوند. از همین روی است که مشاهده میکنیم کارمندان فنی که از مهارتهای بالایی برخوردار هستند تمایل زیادی دارند تا از فناوریها به صورت گسترده استفاده نمایند. به همین خاطر برای آنکه شرکتها بتوانند در صحنه رقابت باقی بمانند باید تمام تلاش خود را کنند تا کارمندانی را به استخدام خود در آورند که از فنارویهای نوین اطلاع کافی دارد و در حین کار از طیف گستردهای از آنها بهره میبرد. -
مهارتهای زبانی
با پراکنده شدن نیرویکار در سطح جهان و تعامل بیشتر کشورها در قرن ۲۱، مهارتهای زبانی اهمیت زیادی میان شرکتها و سازمانها پیدا کرده است. در تاریخ بشریت هیچ زبانی مانند زبان انگلیسی به این سرعت در سطح جهانی منتشر نشده است. زبانی که امروزه حدود ۱ میلیارد و ۷۵۰ ملیون نفر به آن سخن میگویند و بیشتر تجارتهای جهانی (قراردادها و تفاهم نامهها) بر اساس آن شکل میگیرد. اهمیت زبان انگلیسی به قدری است که بیشتر شرکتهای چندملیتی از جمله نوکیا، سامسونگ، ایرباس، رنو و حتی شعبه مایکروسافت در شهر پکن زبان انگلیسی را زبان اصلی تعامل خود با دیگر شرکتها قرار دادهاند.
نکته دیگر آن است که برونسپاری امور سازمانها بسیار رایج شده است و خیلی از شرکت ها تمایل دارند تا پروژههای خود را برونسپاری کنند. یکی از مزیتهای خدمات برونسپاری آسان بودن دسترسی به خدمات نوآورانه و جدید در شرایط رقابتی امروز میباشد. آمارها نشان داده است که در سال ۲۰۱۹ سود ناشی از برونسپاری امور شرکتها به ۹۲.۵ میلیارد دلار رسیده است.
گسترش تجارت جهانی سبب شده است تا کارمندان شرکتها با ذینفعان و مشتریان جهانی در تعامل باشند و این تعامل شکل نمیگیرد و از کیفیت خوبی برخوردار نمیشود مگر آنکه مهارتهای مختلف زبانی را بیاموزند. کیفیت این تعامل به صورت مستقیم بر رضایت مشتری اثر میگذارد.
در فرآیند استخدام، ارزیابی مهارتهای زبانی بسیار دشوار میباشد زیرا بررسی تمام ابعاد فنی یک زبان از جمله گرامر، تجزیه و ترکیب، واجها و… در افراد دشوار میباشد. از طرف دیگر ارزیابی حضوری اینگونه مهارتها نه تنها زیاد وقتگیر است بلکه نیازمند تخصص در آن زمینه میباشد که معمولا نیروهای ارزیاب این تخصص را ندارند. شرکت SHL این چالش را با استفاده از سایتهای ارزشیابی زبان انگلیسی که مبتنی بر برخی فناوریهای نوین از جمله هوش مصنوعی میباشد، برطرف کرده است.
ارزیابیهای شرکت SHL شامل یک تست مهارت تسلط بر زبان انگلیسی است که از هوش مصنوعی برای نمرهدهی به تلفظ، مهارتهای شنیدنی و مهارتهای خواندنی استفاده میکند. -
مهارتهای اداری
اگرچه مهارتهای اداری برای نقشهایی همچون مدیران بسیار حائز اهمیت میباشد اما دیده شده است که اینگونه مهارتها در دیگر مشاغل به شدت بهکار گرفته میشوند. اهمیت این مهارتها از آن جهت است که فرایند های تجاری را بدون نقص و با سرعت پیش میبرند، به همین دلیل سازمانها به افرادی که در این زمینه مهارتهای زیادی دارند، نیازمندند.
اگرچه فناوریهای نوین و اتوماتیک شدن، برخی نقشهای پشتیبانی را از بین برده است و یا آنها را تغییر داده است اما سایر مهارتهای اداری از جمله مکاتبات، تهیه گزارشهای شغلی، ایجاد و نگهداری بانکهای اطلاعاتی، برنامهریزی، نگهداری داراییها، ارتباط با فروشندگان، پاسخگویی و هماهنگی جلسات و… همچنان اهمیت خود را حفظ کردهاند.آمادگی در مقابل پتانسیل
در ادامه باید به این نکته توجه کرد که میان آمادگی یک کارمند و پتانسیل داشتن او تفاوتهایی وجود دارد. هم لفظ آمادگی و هم لفظ پتانسیل برای پذیرفتن مسئولیت اضافی بهکار گرفته میشود اما آمادگی بیشتر برای کوتاه مدت است، مثلا فردا یا هفته بعد یا ماه آینده درحالیکه پتانسیل بر آینده متمرکز شده است و نه تنها چندین سال بلکه ممکن است تمام سالهای کاری فرد را شامل شود. با این تفاسیر باید گفت که متاسفانه تصمیمات مربوط به ارتقاء کارمندان معمولا بر مبنای ارزیابی عملکرد و رتبهبندی سرپرستان میباشد و میزان آمادگی افراد را میسنجند. این اشتباه از آن جهت است که مدیران آمادگی را با پتانسیل اشتباه میگیرند. درست آن است که در هنگام ارتقاء و انتخاب، افرادی که از پتانسیل بالایی برخوردار هستند شناسایی شوند.
براساس تحقیقات انجام شده افراد دارای پتانسیل بالا دارای ۳ نشانه زیر میباشند:الف) توانایی شناختی
ب) هوش هیجانی
ج) هدایتگری
تمامی این پیشبینیها را میتوان با تستهای روانسنجی (Verify Interactive) و پرسشنامه شخصیت (OPQ) به طور دقیق انجام داد.
شناسایی افراد با مهارتهای فناوری، مهارتهای زبانی و مهارتهای اداری و همچنین شناسایی افرادی که پتانسیل بالایی دارند میتواند کلید موفقیت هر سازمانی باشد.
منبع:
شرکت SHL
پدیدآورنده:
تیم تحقیق و توسعه رسا