بسیاری کانون توسعه را همان کانون ارزیابی میدانند که با اهداف توسعهای برگزار میشود و در انتهای فرآیند ارزیابی با جلسات و یا مستندات توسعهای منجر به توسعه فردی شرکتکنندگان میشود؛ اما بر خلاف تصور رایج که کانون ارزیابی و توسعه مشابه یکدیگر تلقی شده و صرفا هدف استفاده از کانون به عنوان عنصر متمایزکننده این دو رویکرد شناخته میشود، کانون توسعه تقریبا در تمامی ارکان کانون (طراحی، اجرا، پس از اجرا) رویکردی متمایز بوده و با کانون ارزیابی متفاوت است.
کانون توسعه انواع متفاوتی دارد که در ادامه به اختصار معرفی شدهاند.
کانون ارزیابی یادگیری
کانونهای یادگیری مشابه کانونهای تشخیصی هستند اما داوطلبین آن در انتهای هر تمرین یک جلسه پرسش و پاسخ دارند. در این جلسه علاوه بر پرسش و پاسخ، اطلاعاتی نیز به شرکتکنندگان ارائه میشود . اهداف کانون یادگیری مشابه کانون تشخیصی است؛ علاوه بر آن یادگیری نیز حین کانون میتواند رخ دهد. حین جلسه پرسش و پاسخ، داوطلبها بازخوردهای عمومی درباره تمرین میگیرند، همچنین اطلاعاتی که میتواند برای تمرینهای بعدی مورد استفاده قرار گیرد ارائه میشود. از این رو داوطلبان درک بهتری درباره عملکرد خود حین تمرین پیدا میکنند و تمایل بیشتری نسبت به قبول توصیههای توسعهای خواهند داشت.
کانون ارزیابی مشارکتی
کانون ارزیابی مشارکتی نوع خاصی از کانون ارزیابی توسعهای است. این کانونها بر اساس اصول یادگیری تجربی و بازخورد مداوم بنا شدهاند که در قالب روش کانون ارزیابی پیاده میشوند.
فرایند رایج این کانونها عبارت است از :
- داوطلب در یک تمرین شبیه سازی مشارکت میکند.
- داوطلب و تسهیلگر او درباره عملکرد داوطلب در تمرین بحث میکنند و بهصورت مشارکتی به ارزیابی این عملکرد میپردازند.
- تسهیلگر بر اساس نقاط قابل بهبود داوطلب در فضایی مبتنی بر اعتماد ، مشورتهایی به داوطلب میدهد.
- داوطلب برای امتحان کردن مهارتهای رفتاری جدیدی که کسب کرده است؛ در تمرین بعدی شرکت میکند.
- داوطلب با کمک تسهیلگر، گزارشی شامل نقاط قوت و قابل بهبود خود مینویسد. علاوه بر این ، داوطلب با کمک تسهیلگر یک برنامه توسعه تدوین میکند .